Virtuelna SrbijaNova Virtuelna Srbija (3.0) predstavlja novu društvenu mrežu na srpskom govornom području, koja pored starih nudi i brojne nove sadržaje i servise (blogovi, linkovi, društvene grupe…), o kojima će nešto više biti napisano kasnije.

Prethodna verzija Virtuelne Srbije sastojala se od jednog bloga i foruma, koji je bio nabudžen raznim dodacima, često nestabilan i znatno lošijih mogućnosti. Verzija 3.0 zasniva se na multiblog platformi pojačanoj društvenom mrežom i tako dozvoljava bolju interakciju kako između korisnika, tako i između korisnika i sajta. Na novom sajtu moguće je kreirati blogove (više blogova po korisniku), osnivati društvene grupe (grupe građana, inicijative, klub obožavalaca…), dodavati statuse (na profil ili u grupu), dodavati i ocenjivati linkove (ka zanimljivim sadržajima poput vesti, članaka, diskusija, slika ili videa) i deliti ih sa drugim članovima, grupama i sl. Na sve aktivnosti mogući su i komentari, prijavljivanje urednicima, kao i opcija „Like“ (za koju tek treba da smislimo neki dobar prevod – „sviđa mi se“ je predugačko).

Virtuelna Srbija 3.0 predstavlja hibrid portala i social media sajta, na kom su istaknuti delovi pored naslovne strane glavni blog, grupe i linkovi, a urednici sadržaja su sami korisnici, koji pišu članke, kreiraju, ažuriraju i uređuju grupe, dodaju linkove ka zanimljivim sadržajima na internetu.

Prednosti novog sistema u odnosu na stari

Jedan nalog za ceo sajt: novi sistem je ceo dostupan preko jednog naloga, tj. nije potrebno registrovati se posebno za forume, posebno za blogove i posebno za komentare.

Multiblog: mogućnost kreiranja sopstvenih blogova – više od jednog po korisniku, učešća više ljudi na jednom blogu, kontrola nad svojim blogom (uređivanje vidžeta, pozadine, zaglavlja i sl. po želji/potrebi).

Grupe i forumi: prethodni klub je imao pedesetak foruma, od kojih su neki bili prazni, a neki i forsirani. Na novom sistemu korisnici prave grupe, a svaka grupa ima svoj forum (osim ako ga urednik grupe ne isključi). Po potrebi urednik grupe može i da napravi grupni blog pa da članovima grupe da potrebne dozvole za pisanje. Grupe mogu da se sortiraju (najnovije, najpopularnije…), pretražive su i svaki član ima odeljak „Moje grupe“. Učešćem u forumu neke grupe korisnik automatski postaje član te grupe. Urednik grupe može da izmeni podešavanja privatnosti grupe tako da grupa postane privatna i da mogu da uđu samo odobreni korisnici, ili sakrivena tako da je ne vidi niko sem urednika i onih koje on pozove.

Forumi su dostupni preko grupe ili direktno preko stranice liste foruma, na kojoj se mogu videti i najnovije teme i tagovi tema.

Profili: na novom sistemu profil korisnika se sastoji od „zida“ (opet tražimo neki bolji prevod, da ne ispadne da kopiramo facebook), informacija, blogova korisnika, prijatelja, grupa i linkova koje je dodao.

Korisnici kao urednici: Postali smo prilično lenji i zato ostavljamo korisnicima da uređuju sajt, dok mi sedimo i pijemo kafu. Šalu na stranu, na novoj Virtuelnoj Srbiji korisnici imaju znatno veće mogućnosti kreiranja sadržaja, tj. dodavanja, ocenjivanja i komentarisanja onoga što ih zanima. Administratori redovno pregledaju sajt i proveravaju da li se poštuje zakonik, ali praćenje ovakvog sajta je veoma zahtevno, pa je zbog toga postavljeno dugme „Prijavi“, tako da korisnici mogu da prijave sporan sadržaj koji će admini regulisati.

Sadržaji koje korisnici izaberu kao najzanimljivije, biće izdvojeni i postavljeni na naslovnu stranu.

Nalozi sa starog VS Kluba ne važe za novi sajt

To znači da ukoliko ste  član VS Kluba (stari forumi i galerija) onda se sa tim nalogom možete ulogovati samo na VS Klubu, dok je na novoj Virtuelnoj Srbiji potrebno da otvorite novi nalog ukoliko želite da iskoristite sve mogućnosti novog sistema.

Vizija nove Virtuelne Srbije

Vizija nove Virtuelne Srbije slična je staroj, da se publici ponudi kvalitetan  sadržaj edukativnog, informativnog i zabavnog karaktera, da se predstave prirodna i kulturna blaga Srbije kroz članke, diskusije i fotografije, kao i da se omogući komunikacija i ostvarivanje novih kontakata bilo ličnog ili poslovnog karaktera.

Portal nastavlja sa radom

Na portalu će ovih dana doći do reorganizacije rubrika, pa će tako između ostalih biti pokrenute i rubrike FOTO i VIDEO, prvenstveno sa snimcima raznih mesta u Srbiji. Pojedine sekcije sa starog foruma biće pregrupisane u rubrike ili tagove i tako će sadržaj po kome smo postali prepoznatljivi – Izleti po Srbiji, jezera, banje, plaže  Srbije i sl. biti lakše dostupni zainteresovanim čitaocima. Nastavićemo da informišemo i o kulturnim i zabavnim događanjima širom Srbije, kao i o zanimljivim događajima, otkrićima i drugim pozitivnim temama.

Budući da smo i dalje slabi sa ljudstvom, pozivam svakoga ko voli da piše i ima šta da kaže da se javi.

Što se ažurnosti tiče…

Trudićemo se da bar sadržaji glavnog bloga budu ažurni koliko god je to moguće, tj. da se ažurira najmanje 2-3 puta nedeljno. Linkovi bi trebalo da budu ažurni i trebalo bi vrlo brzo da se postigne frekvencija od desetak linkova dnevno. Pored ovoga, novim servisom Reportaža ostavljam mogućnost da bilo ko pošalje poruku preko mobilnog ili laptopa sa lica mesta, koju će urednici proveriti i objaviti. Nadam se da će uz sve ovo sajt biti znatno ažurniji nego ranije.

A u međuvremenu…

U međuvremenu je na meni da sredim izgled stranica sajta i drugih blogova, da popravim pogubljene linkove, kreiram stranice koje nedostaju, a zatim i da pozovem narod sa starog VS Kluba…

Na vama ostaje da se pridružite, pozovete svoje prijatelje, i da počnete da učestvujete u aktivnostima Virtuelne Srbije.

Za kraj vam ostavljam da uživate u jednoj od fotografija kakve će vremenom biti postavljane na novu Virtuelnu Srbiju.

Jezero Potpeć na Limu blizu Priboja
Jezero Potpeć na Limu blizu Priboja

Оставите одговор