Medveđa prognoza na Sretenje

Danas je Sretenje, Dan državnosti republike Srbije. Državni vrh je proslavio praznik u Orašcu, a Obama i Sarkozi su nam uputili čestitke. O tome možete pročitati nešto više ovde: Dan državnosti i Dan vojske Srbije, a ovo je priča o narodnom verovanju vezanom za Sretenje, medvede i vremensku prognozu.

Nastavi da čitaš Medveđa prognoza na Sretenje

A u avgustu… Beer Fest!

Novi Sad ima Exit, Zaječar – Gitarijadu, Niš – Nishville, a Beograd – Beer Fest! Najmasovniji muzički festival u zemlji, beogradski Beer Fest poseti više od pola miliona ljudi svake godine. Čak i oni koji uopšte ne vole rok muziku koja dominira festivalom, dolaze već godinama zbog piva, zabave, ili ako ništa drugo luna parka. Jedinstvena atmosfera festivala privlači i strane posetioce među kojima je sve popularniji srpski hedonizam. Od prošle godine festival se, na razočarenje mnogih fanova, održava na Ušću, znatno većem prostoru, ali bez onog šarma koji je festu pružala beogradska tvrđava. Ovog avgusta, sedmi beogradski festival piva će se održavati od 12. do 16. takođe u novobeogradskom parku Ušće, a očekuje se više od 600.000 posetilaca.

Nastavi da čitaš A u avgustu… Beer Fest!

Izložba dinosaurusa iz Patagonije u Beogradu

Beograđani od 19. juna imaju priliku da vide jednu od najvećih izložbi dinosaurusa iz Argentine. U Impuls holu hotela (Inter)continental, u organizaciji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu biće izložene replike skeleta dinosaurusa iz perioda od pre 220 miliona godina. Inače, Beograd je šesti grad na svetu u kojem se organizuje ova izložba. Izložbu čini dvadesetak dinosaurusa od najranijeg perioda pa do njihovog izumiranja pre 60 miliona godina. Prirodnjački muzej već godinu dana pokušava da organizuje ovu izložbu, ali je problem bio naći odgovarajući prostor. Nastavi da čitaš Izložba dinosaurusa iz Patagonije u Beogradu

Google iznajmio koze da pokose travnjak oko sedišta

goats

U sedištu kompanije Google, u Mountain View, u Kaliforniji, koze su upošljene kao ekološka alternativa benzinskim kosilicama. Oko 200 koza je korišćeno tokom nedelju dana da urede travnjak, pojedu travu i unište korov. One u isto vreme i đubre.

Ove koze su iznajmljene od preduzeća California Grazing, koje raspolaže sa 800 koza za iznajmljivanje (takođe poznatih kao uklanjači korova). Ukoliko su vam potrebne koze a nalazite se u blizini San Franciska, operateri čekaju. Nastavi da čitaš Google iznajmio koze da pokose travnjak oko sedišta