Pirot

Pirot

Pirot je drevni grad na reci Nišavi u Istočnoj Srbiji sa pedesetak hiljada stanovnika. U gradu se nalazi srednjovekovna tvrđava Momčilov Grad, a nedavno su u okolini grada nađeni ostaci velikog ranovizantijskog utvrđenja, što govori o važnosti ovog grada i njegovom strateškom položaju na Carigradskom drumu koji povezuje Niš i Sofiju.

Na mestu današnjeg Pirota u rimsko doba je postojao grad Turres. Nedavno su otkrivneni i ostaci velike vizantijske tvrđave u blizini srednjovekovnog grada. Tokom srednjeg veka, tvrđava je dobila na značaju kao pogranično utvrđenje između Srbije i Bugarske, da bi nakon turskog osvajanja ostala napuštena. Sama varoš je prema putopisima iz XVI i XVII veka cvetala, prvenstveno zahvaljujući trgovini.

U samom gradu Pirotu najpopularnije atrakcije su srednjovekovna tvrđava – Momčilov Grad i Gradsko Kupalište, jedno od najvećih i najbolje uređenih kupališta u Srbiji sa brojnim sadržajima i sportskim terenima.

Okolina Pirota obiluje kako prirodnim, tako i kulturnim blagom. U blizini grada se nalaze Stara, Suva, Vlaška, kao i planina Belava i kanjoni reka Jerme i Pakleštice, veoma atraktivni za planirarenje i splavarenje. U blizini je i Zavojsko jezero, nastalo u velikom klizištu 1963. godine. U Pirotskom okrugu postoji i nekoliko kamenih sela jedinstvenih u Srbiji.

TOP 010 razloga da posetite Pirot

Dozvoljeno kupanje na “pirotskom moru”