Novi Sad

Novi Sad

Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji, najveći i glavni grad AP Vojvodine. Ima oko 350.000 stanovnika.

Novi Sad je domaćin mnogih međunarodnih i domaćih privrednih, kulturnih, naučnih i sportskih manifestacija, kao i grad muzeja, galerija, biblioteka i pozorišta.

Nalazi se na Dunavu i mnogi ga smatraju kulturnom prestonicom Srbije. Jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u zemlji zahvaljujući izuzetnoj arhitekturi, istoriji, Dunavu, Petrovaradinskoj tvrđavi i Exit Festivalu.

Postojanje ljudskih naselja na području današnjeg Novog Sada može se pratiti u kontinuitetu od mlađeg kamenog doba – neolita (od oko 4500. p. n. e.). Pored područja Petrovaradina, na kojem su nađeni tragovi naselja iz skoro svih epoha, na Bačkoj strani Dunava takođe su pronađeni tragovi praistorijskih naselja iz kamenog, bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba.

  • Kazaljke na Sat kuli Petrovaradinske tvrđave su obrnute – Velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Sat je ovako napravljen kako bi lađari sa Dunava mogli da vide koliko je sati.
  • Tokom istorije, Novi Sad je bio poznat i pod sledećim imenima: Racka varoš (Ratzen Stadt, Ratzenstatt), Petrovaradinski šanac (Peterwardeiner Schantz),
    Neoplanta, Neusatz, Újvidék