Bookmark and Share

Dragi korisnici, obaveštavamo vas da će do kraja godine VS Klub (2.0) biti zatvoren, tj. da će biti onemogućeno dodavanje novih sadržaja.

Zajednica Virtuelne Srbije je sada integrisana sa portalom u okviru novog (Virtuelna Srbija 3.0) sistema, i sastoji se od naroda, grupa, blogova i linkova.

Više informacija možete pročitati ovde.

Obaveštavaju se članovi VS Kluba da njihovi nalozi neće važiti na novom sistemu, te da je potrebno napraviti nove tamo.

Izdvajamo:

Zanimljivi potpisi i statusi | Jezera Srbije | Izleti po Srbiji | Geo Kaladont | Knjiga za preporuku | Šta trenutno slušate? | Prevod tekstova pesama | Omiljeni gradovi Srbije | Šta biste promenili u svom gradu? | Umne žene srpske istorije...

Info:

Važno: Popunite profil! [Više]

Otvoren Konkurs za moderatore
Ovaj reklamni blok vidljiv je samo gostima. Prijavite se (ukoliko ste već naš član) ili se registrujte i blok će nestati.

Autor Tema: KRSNA SLAVA  (Pročitano 10843 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Znakovnik

 • VIP
 • *****
 • Poruke: 362
 • Pol: Muškarac
 • Vrednost poruka: +21

 • Aktivnost
  0%
KRSNA SLAVA
« poslato: мај 08, 2009, 23:36:06 »
0
Preko svojih sluzbenika ubacenih u SPC bezboznici i novokompomovani politicki pravoslavci protjerali su srpsku Krsnu slavu is srpskih domova.
  Evo glavne molitve Srbinove Krsne sleve:
 
 KRSNA SLAVA 
 
Va slavu i čest Svete, Zivonacalne, Jedinosusne i Nerazdvojive Trojice: Oca, Sina i Svetoga Duha, ize slavimo premnogijem molbama; i Prisnodjevi Mariji i Cesnije nebesnije sila i svih svetih – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 Sve za Slave Visnje, krepke i nebeske i blagoga Hrista i Casnoga Krsta; da se blagome Hristu smerno pomolimo i Casnome Krstu duboko poklonimo -– va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 Sve za Slave Visnje, krepke i nebeske i svete Petke i svete Nedjelje i Hristovoga Raspenija i slavnog Vaskrsenija; da se Gospodu pomolimo i stradaniju Njegovom poklonimo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 I za slavu i čest prvomucenika Hristova Svetoga Stefana i svih svetih mucenika ize za vjeru hristijansku postradase i nama u amanet ostavise, da se vjerom krepimo i nadu u vaskrsenje imamo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 Za sveta tri velika jerarha: Vasilija Velikoga, Gligorija Bogoslova i Jovana Zlatousta; i za svetog Jovana Krstitelja i kuma Hristova , od koga i mi krstenje primismo i vjeru u Hrista naucismo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 Za sveta četiri velika proroka: Isaiju Jeremiju, Jezekilja i Danila i za ostale proroke, koji dolazak Hristov najavise i stradanja njegova predskazase – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 Za sveta četiri jevandjelista: Matiju, Marka, Luku i Jovana, poderzasci zemlju i nebo i prestol Bozji na njem, koji sveto jevandjelje napisase i nama u amanet ostavise – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 Za svete apostole Petra i Pavla, Jakova i Jovana i za ostale svete apostole, ize zemlju prohodise, krstom svetijem prekrstise, sveto jevandjelje pronesose i vjeru hristijansku proširise – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 Za svetoga oca Nikolaja, putnika i cudotvorca, koji se na moru proslavio i Gospod ga na nebu za svetitelja postavio, da ga slavimo i vozdizemo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 Za 318 bogonosnijeh otaca, ize vo Nikeji sabor saborise, Arija bezumnoga osudise, vjeru pravoslavnu utvrdise, nama grijesnim predadose, da i mi znamo i vjerujemo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 Za srpske zemlje svetitelja i ucitelja : Simeona Mirotocivog i Svetitelja Save; Vasilija Ostroskoga i Petra Cetinjskoga, Stevana Prvovjencanoga i Stevana Decanskoga; kralja Milutina i Urosa Mladoga – ize vjeru u Hrista ispovjedase i nama u amanet ostavise – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 Za mucenika kosovskoga cara Lazara i junaka Obilic Milosa i za ostale kosovske junake ize na Kosovu Polju postradase i na Vidovdan glave pogubise za rod srpski i vjeru hrišćansku, da ih pamtimo i pocitujemo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 Za ostale svetitelje i Bozije ugodnike koje pravoslavni Hrišćani slave i koje mi ne znamo pobrojati, ali se možemo Bogu pomoliti i njima se pokloniti – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)
 
 I još da se poklonimo Krsnoj Slavi (svetome Djordju) i da se pomolimo za dom i domaćina , za domaćice i decice, i za svu kucnu celjad, za kumove i prijatelje od ovoga doma. Pomolimo se i za dusmane naše, da ih Gospod smete i na pravi put izvede.
 
 Pomogo nam Bog i Krsna slava, rodila nam u polju senica , u brdima vinova lozica. Cele nam se rojile, krave telile i ovce bliznile. Bog nam dao roda i biriceta, a Krsna nam slava na pomoći bila. Bogu slava i hvala, nama zdravlje i veselje, a pokojnicima našim dusevno spasenje, sada i svagda i svoj braci na zdravlje. (svi prisutni: Amin – da Bog da- i nasemu bratu cateniku)
 -----------------------------
Antisvetosavci su ovu Srbinovu Slavsku molitvu proglasili zdravicom i protjerali je iz srpskih domova. Neupuceni politici pravoslavci prihvatili su to kao istinu.
 
I zapamtite Srbi slavljenici: Krsni hljeb se ne reze nozem, grehota je i nikada Srbin nije nozem nasrnuo na svoj Krsni hljeb: Krsni hljeb lomljen je unakrst između domaćina i nekog od njegovih pocasnih slavljenika (desna saka je ispod hljeba, a dlanom lijeve ruke se vuce dole i lomi hljeb)!

Van mreže Znakovnik

 • VIP
 • *****
 • Poruke: 362
 • Pol: Muškarac
 • Vrednost poruka: +21

 • Aktivnost
  0%
Odg: KRSNA SLAVA
« Odgovor #1 poslato: октобар 29, 2009, 18:31:51 »
0
Pitanje: A sta sa krsnim hljebom (slavskim kolacem), da ga ne nosimo u Crkvu na osvecenje i secenje?

Ja nikome ne zelim da dijelim savjete. Ja govorim ono sto je sve donedavno bilo i cega vise nema.

Krsni hljeb nije se nosio u crkvu.Krsni hljeb je ostajao u maloj crkvi, u kuci domacinovoj.
 Ovako je to bilo: kad se okupe gosti u vremenu od podne pa do 2 sata prvo se gostima polije da operu ruke. Na sto se postave svijeca i krsni hljeb.

 Po tom svi za stolom (prije su to bile sofre) ustaju, okrenu se istoku sa ikonama i upaljenim kandilom i neko od domacinove celjadi prvo okadi ikone, pa svijecu i krsni hljeb te pocinje kadjenje ostalih oko stola (osoba s kadionicom kadi prisutne s lijeva u desno).

Ocita se Oce nas i po tom se cita molitva Krsna slava. Kad se ocita Krsna slava, uzima domacin krsni hljeb sa stola i sa onim ko je citao krsnu slavu lomi hljeb.

 Nacin lomljenja krsnog hljeba se vrlo specifican:desnom rukom i i domacin i citac Slave pridrzavaju hljeb sa strane, a lijeve su im ruke stisnute u pesnicu i u sredini donje strane hljeba. tako desnim rukama povlace hljeb na dole, a lijevim rukama pridrzavaju sredinu. I tako prvo prelome hljeb na dvije polovine, a po tom stavljaju jednu polovinu hljeba da drugu i ponovo lome te polovine na polovine:

Tako se na kraju dobiju cetvrtine, tj. cijeli hljeb je prelomljen u znaki krsta. tada se domacin tri puta poljubi sa tim gostom. Domacin gostu zahvaljuje na pomoci, a gost domacinu pozeli sretnu Krsnu slavu u zdravljem i srecom i do godine.  Polovina krsnog hljeba stavlja se na sto za goste, a druga polovina daje se domacici za kasnije goste, ali i tu ima pravilo uz posalicu:

"Sto je u desnoj ruci, gostima povuci, sto je u lijevoj ruci, maju (domacicu) utuci. Majo, ne pitaj nas kakav je bio kvas."

Dakle se na slavski sto stavlaju samo dijelovi hljeba iz desnih ruku, dok se dijelovi iz lijeve ruke ostavljaju za one koji dodju kasnije i ne zateknu vise hljeba na stolu.

I prije nego se sjedne i prije nego se pred svakog gosta stavi parce krsnog hljeba uzima se ponaija (prethodno osvjestana u crkvi) i sve ide unakrst od gosta do gosta a po tom domacinu i njegovoj celjadi.Svi su koristili samo jednu kasicicu i nikoga nije bio zazor ni strah od toga.

 I tek nakon ponaije od domacina ide casa zdravica i opet unakrsno. I tek kad se svi gossti obredaju prvom zdravicom, sjeda ze sa sto, prvo se svako prekrsti i okusi krsnog hljeba, a po tom se na sto iznosi ostala hrana i djakonije.

Onaj koji drzi stari obicaj, ko i dalje cita Krsnu slavu i lomi krsni hljeb kako su nam i preci radili, taj ne treba da nosi u crkvu.

 A ko ne cita Krsnu slavu i kome svestenik nozem prereze krsni hljeb (kolac), tome je bolje i da nije slavio, jer ce mu se slava okrenuti na zlo.Zasto?

 Zato sto okrugli krsni hljeb predstavlje krstenu Zemlju, hljeb hriscanstva, hljeb Krsta, hljeb Hristove Crkve, hljeb Hristov. I ne nozem, Srbine, ne nozem u krsni hljeb, grehota je to, Srbine,  velika! To je kao da ste krsni hljeb dali dusmaninu Hristovom i svom. Ne nozem, to je noz u tvoju vjeru, u tvoje tijelo, u tvoju celjad, Srbine!
« Poslednja izmena: октобар 29, 2009, 18:38:06 Metrolog »

Tagovi:
 

Related Topics

  Naslov / Započeo Odgovora Poslednja poruka
Slava

Započeo Znakovnik Agora

2 Odgovora
2166 Pregleda
Poslednja poruka фебруар 28, 2009, 04:01:13
Znakovnik

O nama
Najčešća Pitanja
Zakonik
Kontakt


Virtuelna Srbija (cc) 2010. Sadržaj je dostupan pod Creative Commons 3.0 [by-nc-sa] licencom, osim ukoliko je drugačije naglašeno. Design by reSabi