Juče je u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu svečano otvoren novi Urgentni centar, najsavremeniji u regionu, koji nema šta da zavidi najmodrnijim evropskim i američkim zdravstvenim ustanovama.

Izgradnja ovog projekta započeta je još pre dvadesetak godina, a intenzivirana je pre tri godine. Koštala je 3,7 milijardi dinara i moći će da primi do 600 pacijenata dnevno, odnosno između 150 i 200 hiljada godišnje.

Kako prenosi Mondo, Vojvođanska vlada je u proteklih pet godina u zdravstvo uložila blizu 13 milijardi dinara. Sem u Urgentni centar, novac je investiran i u novo porodilište u Novom Sadu, Institut „Kamenica II“, Centar za transplantaciju, Institut za onkologiju i Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, kao i veći broj bolnica širom Vojvodine.

Novi Urgentvi centar objekat je na tri sprata, ima hirurški i nehirurški blok intenzivne nege i četiri operacione sale. Sve su napravljene tako da je prostor u njima sterilan sve do nivoa ispod operacionog stola, što nijedna ustanova kod nas nema.

Zidovi su obloženi materijalom koji je nezapaljiv, otporan na zračenje i neće biti izvor zaraze.

Izvori: Mondo, B92

2 thoughts on “Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu dobio novi Urgentni centar”

  1. Mogu reći da zgrada izgleda pompezno ,ulaz i hol liče na holove hotela od 5 zvezdica, bez ikakvog preterivanja…ali imam utisak da se sa nekim službama nije uradila potrebna konsultacija tako da cete videti npr medicnske sestre koje na urgentnoj idu nogu pred nogu sve sa :da li si skuvala kafu a kada vam se priblize biće bolje da im se ne obraćate…uobičajeno zadrzavanje zaposlenih u holu uz neobavezne iglasne pozdarve… što je nedopustivo u bilo kojoj poslovnoj zgradi.Takodje sam videla čoveka sa nogom u gipsu i cipelom na krevetu(on pri tom u polusvučenim pantalonama) kako leži satima u istom holu gde dolaze i prolaze svi urgentni slučajevi , čekajući kola da ga odvezu dalje….ženu koja je rekla da je od 9h ujutru tamo (a bilo je 14h kada sam ja otisla)…naravno kad imate samo dva lekara koja primaju urgentne slučajeve (a bilo je 40-ak pacijenata tada u holu) …pa mali broj stolica i gomila ljudi koja stoji podbočena na zid ili čuči …strasno…rekla bih za naše pare uradjena je samo šminka objekta a sva ostala organizacija je na nuli…profesionalni i predusetljivi odnos osoblja sa pacijentom koji čeka pomoć, nije bas na zavidnom nivou .Uz to pozdravljam doktora koji me je tom prilikom pregledao jer je i pored velike guzve i upadanja pacjenata u sobu ,bio vrlo profesionalan i korektan.

  2. Šteta ako je sve uradjeno da izgleda svetski, a funkcioniše po starom kao u onom podrumu, zbog loše organizacije osoblja.

Оставите одговор