Danas je Sretenje, Dan državnosti republike Srbije. Državni vrh je proslavio praznik u Orašcu, a Obama i Sarkozi su nam uputili čestitke. O tome možete pročitati nešto više ovde: Dan državnosti i Dan vojske Srbije, a ovo je priča o narodnom verovanju vezanom za Sretenje, medvede i vremensku prognozu.

Prema narodnom verovanju, na Sretenje se sreću leto i zima, a prema ponašanju medveda na ovaj dan može se ustanoviti koliko će dugo još potrajati zima. Ukoliko medved izađe iz pećine i ostane malo napolju, to znači da je zima pri kraju. Ako ne vidi svoju senku i vrati se u pećinu, to znači da će zima trajati još oko 6 nedelja, tj. oko 40 dana.

Medved u beogradskom zoološkom vrtu i medvedi u Banoštoru (izuzev Elvisa) danas nisu ni izašli iz svojih brloga, čime su potvrdili da zimi još nije došao kraj.

YouTube snimak od prošle godine:

Medvedja prognoza vremena, Sretenje 15.02.2009 god Banostor

U Rehabilitacionom centru za medvede, jedinom u Srbiji, medvedi su na Sretenje ustali, ispitali vremenske uslove i jednoglasno odlucili da se vrate u svoje tople, udobne jazbine da odspavaju jos malo. Na osnovu njihovog ponasanja medvedja prognoza vremena kaze da zimi jos nije dosao kraj i da ce trajati jos 40 dana , po narodnom predanju.

Оставите одговор